Magnetisch oppervlakte onderzoek van ferromagnetisch materiaal (MPI)

Magnetisch oppervlakte onderzoekMagnetisch scheuronderzoek/magnetic particle inspection kan alleen worden uitgevoerd op staalsoorten. Het is niet toepasbaar op koper, aluminium en roestvrijstaal.

Magnetisch scheuronderzoek is gemakkelijk uit te voeren, en het kan in daglicht gedaan worden of met behulp van een UV lamp. Het is zeer geschikt voor metaaltesten, lasnaadonderzoek en controle op haarscheuren.

Het principe is gebaseerd op het opwekken van een magnetisch veld door het gebruik van een elektromagneet (Yoke), permanent magneet, trafo en/of spoel of een magneetbank.

Bijvoorbeeld: er wordt met behulp van een Yoke een magnetisch veld opgewekt dat over het oppervlak loopt tussen de polen. Scheuren onderbreken dit magnetisch veld, deze scheuren zijn zichtbaar te maken door het opbrengen van magnetische inkt of magnetisch poeder. Contrastlak wordt gebruikt om de indicaties beter zichtbaar te maken.

Magnetisch onderzoek wordt vooral toegepast bij het controleren van lassen op indicaties/scheuren aan het oppervlak of het inspecteren van las-en staalconstructies.

Het berthold testplaatje, burmah castrol test strips,  magnetic pie gauge, QQI test strips, en de MG25 restveldsterktemeter worden gebruikt om het magnetisch veld te controleren of om de veldrichting te bepalen. Voor het meten van de magnetische veldsterkte hebben we de VFM1 en de MDC1 veldsterktemeters in ons assortiment.

Magnetisch - NDT Benelux - Contrastlak MR Chemie

Diverse testblokken zoals MTU-3, AS252 testring (Ketos), reference 2 blok worden gebruikt om de testvloeistoffen te controleren.

Met een TB weight bar wordt de Yoke getest.

De testvloeistoffen zijn magnetische inkt, reiniger en contrastlak. Ook verkrijgbaar voor hoge temperatuuronderzoek en voor gebruik met een UV lamp (fluorescerend).

We leveren zowel de testvloeistoffen van MR Chemie (www.mr-chemie.de) als van (Sherwin)BabbCo (www.babbco.fr). We geven u graag advies welke vloeistoffen het beste bij uw onderzoek passen.

Wat betreft de apparatuur leveren we het hele programma van Parker Research voor Yokes, spoelen en accessoires, en van MR Chemie ook de Yokes evenals een Yoke van ons huismerk.