Scheuren detecteren met penetrant vloeistoffen

Penetrant scheuronderzoek kan op niet-poreuze materialen worden toegepast zoals metalen, kunststof en keramiek en wordt gebruikt voor o.a. haarscheurdetectie bijvoorbeeld bij lasnaden. De vloeibare penetrant testmethode wordt o.a. gebruikt in de scheepsbouw, autobouw, vliegtuigbouw en tankbouw. Penetrant scheuronderzoek is een goedkope testmethode en is er geen dure en ingewikkelde training nodig om met deze producten te werken. Bij roestige oppervlakten is een grondige schoonmaak voorafgaand het testen noodzakelijk.

Het oppervlak moet schoon zijn. Na het aanbrengen van de penetrant zal de penetrant in de scheuren trekken. De inwerktijd hangt af van het materiaal dat getest wordt. Daarna wordt de overtollige penetrant verwijderd met een doek en remover. De witte ontwikkelaar wordt opgebracht, welke de penetrant die in de scheuren was getrokken, weer naar de oppervlakte brengt. Waar penetrant zichtbaar wordt, kan sprake zijn van scheurvorming of andere defecten.

Penetrant - NDT Benelux - Sherwin Babbco

Rode penetrant is meteen zichtbaar en wordt ook wel daglichtpenetrant genoemd of red dye.  Daarnaast is er fluorescerende penetrant, deze is alleen zichtbaar door het gebruik van een UV Lamp.

Penetrant vloeistoffen worden ingedeeld in gevoeligheidsklasse, de mate waarin een penetrant in staat is een indicatie aan het licht te brengen. Hoe hoger de gevoeligheidsklasse, hoe beter zichtbaar de indicaties zullen zijn. De gevoeligheidsklasse gaat van Level I tot en met Level IV.

Verwijderen van penetrant

Ook is er nog een indeling in de gebruikte methodes om de penetrant te verwijderen:

  • Methode A: waterafwasbare penetrant
  • Methode B: post emulsifiable, lipofilic, deze is verwijderbaar met een op olie gebaseerde emulgator.
  • Methode C: de penetrant wordt verwijderd met oplosmiddel
  • Methode D: post emulsifiable, hydrofilic, deze is verwijderbaar met een wateroplosbare emulgator.

De accessoires voor penetrant onderzoek betreffen vooral testmaterialen om te bepalen in hoeverre de “in use” penetrant vloeistoffen nog werkzaam zijn, zoals PSM5-panel, KDS panel, Testpanel type I JIS 2243 en refractometer.

Voor het bepalen van de fluorescentie, is er de NDT S291 fluorometer.

Benodigdheden voor penetrant scheurdetectie: rode of fluorescerende penetrant, reiniger of ontvetter en witte ontwikkelaar. Er zijn speciale producten voor gebruik bij hoge temperaturen.

Qua merk leveren we (Sherwin)BabbCo (www.babbco.fr) en MR Chemie (www.mr-chemie.de),  we adviseren u graag welk merk het beste bij uw onderzoek past.