Diktes bepalen / las- en hechtfouten opsporen met Ultrasoon onderzoek

Ultrasoon onderzoek (US) ook wel Ultrasonic Testing (UT) genoemd, wordt vooral gebruikt om de wanddiktes of (verf)laagdiktes te bepalen, of om scheuren, las-en hechtfouten en laminaties te vinden.

Ultrasoon onderzoek is gebaseerd op het gebruik van geluidsgolven die door het materiaal worden gezonden en terugkaatsen. De mate waarin het signaal teruggekaatst wordt, geeft een indicatie over de dikte van het materiaal en of dat er scheuren, laminaties en of andere fouten in zitten.

Om wanddiktes te bepalen, is er een uitgebreid assortiment diktemeters/thickness gauges, met mogelijkheden om door de verf heen te meten, speciale diktemeters voor dun materiaal, diktemeters met of zonder geheugen en diktemeters met grafische weergave (A-Beeld). We verkopen zowel de economische (SADT, SIUI) als de geavanceerde wanddiktemeters met Dakota en DeFelsko als kwalitatief zeer goede meters.

Laagdiktemeters worden gebruikt om de dunne verflagen of coating op een metalen ondergrond te meten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een Ferro of Non Ferro ondergrond. Speciale meters zijn er voor het meten van zinklagen, het meten van anodiseerlagen en het meten op hoge temperaturen. DeFelsko levert alle laagdiktemeters met een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Ultrasoon - NDT Benelux - Sonatest Veo+ Phased Array

Voor het vinden van scheuren, las-en hechtfouten en laminaties (composiet) zijn er verschillende ultrasoon technieken, zoals de conventionele techniek met flaw detectors, en geavanceerde technieken zoals Phased Array (PA) en TOFD (Time Of Flight Defraction). Sonatest biedt met de flaw detectors serie D50/D70 en MS500/MS700 een zeer gewild product met daarnaast de nieuwe WAVE, een innovatief product dat met een interactief scanplan de inspectie een stuk duidelijker maakt. Voor Phased Array inspecties heeft Sonatest de Veo+ en de Wheelprobe 1 en WP2, waarbij de Wheelprobe uitermate geschikt is voor het vinden van laminaties in composiet. De Veo+ heeft zichzelf al bewezen als een snelle en betrouwbaar Phased Array testapparaat. De Sonatest Prisma combineert TOFD met Phased Array in 1 gebruiksvriendelijk apparaat.

Om de ultrasone technieken in te kunnen zetten op tanks en buizen/pijpen zijn er scanners en crawlers. Phoenix levert diverse scanners, zoals de MAGMAN, Bracelet en Nozzlescanner. Phoenix scanners worden geleverd voor zowel TOFD als Phased Array Weld Inspection als C-Scan Inspection.

Voor het gebruik van Ultrasoon onderzoek is het belangrijk om de testapparatuur te ijken, daarom bieden wij kalibratieblokken aan, van ijktrappenplaatje (Ladder stepwedge) tot V1/NR1 of V2/NR2 blok of ASME blok.